Borging van kwaliteit

Professionalisering als doorlopend proces

Bij de LucasAcademie geloven we in continue ontwikkeling. Het samenstellen van ons jaarprogramma is daarom geen eenmalige stap, maar een cyclisch proces van inventariseren, vormgeven, uitvoeren en evalueren. Onze uitgangspunten vormen daarbij het kompas: Samen kennis delen, altijd in ontwikkeling, ruimte voor eigenwijsheid en oog voor kwaliteit.

 

Zo bouwen we met en voor elkaar aan een professioneel aanbod dat inspireert, verbindt en impact heeft op de praktijk.

Jaarlijkse inventarisatie: luisteren naar wat leeft

Bij de LucasAcademie vinden we het belangrijk dat ons professionaliseringsaanbod aansluit op wat jij écht nodig hebt. Daarom brengen we elk jaar de leer- en ontwikkelbehoeften van onze medewerkers in kaart.
Dat doen we op verschillende manieren:

  • Via een jaarlijkse enquête voor alle collega’s.

  • Door in gesprek te gaan met leraren binnen de leernetwerken.

  • Door schoolleiders te bevragen

 

We kijken daarbij niet alleen naar wat er speelt binnen Lucas Onderwijs, maar ook naar relevante ontwikkelingen in de maatschappij, wetenschap en politiek. Zo zorgen we ervoor dat ons aanbod actueel en toekomstgericht is.

 

Van input naar programma: samen ontwerpen

Met de input uit de inventarisatie organiseren we ontwerpsessies met verschillende doelgroepen. Hierin geven we samen vorm aan de themalijnen. Het resultaat? Een jaarprogramma dat aansluit bij jouw praktijk en ambities, en dat vind je uiteraard terug op onze website.

Kwaliteit voorop

Elke activiteit binnen het programma is zorgvuldig samengesteld:

  • Past binnen een themalijn

  • Combineert theorie (vanuit de wetenschap) met praktische toepasbaarheid

  • Biedt ruimte voor interactie en het delen van ervaringen

 

De Kennisexpert speelt een sleutelrol. Bij voorkeur is dit iemand uit onze eigen organisatie met ervaring in de praktijk. Als specifieke expertise ontbreekt, halen we die van buiten. Altijd met als doel: leren op een inspirerende, betekenisvolle manier.

Blijven verbeteren

Na elke activiteit vragen we deelnemers om feedback via een korte evaluatie. De uitkomsten delen we met de kennisexperts en gebruiken we om het aanbod nog sterker te maken. Ook de jaarlijkse behoeftepeiling bevat een terugblik: Wat was de impact van de activiteiten op de werkvloer? Die inzichten helpen ons om het nieuwe jaarprogramma nóg beter te laten aansluiten op wat jij nodig hebt.