Durf jezelf te ontwikkelen: mijn reis via het leernetwerk

Tien jaar geleden ben ik afgestudeerd aan Pabo Windesheim in Zwolle. Het klinkt nu misschien gek, maar toen was er nog helemaal geen lerarentekort. 

 

Rynk van der Togt,

Leraar groep 5 bij de Vijverhof

Durf jezelf te ontwikkelen: mijn reis via het leernetwerk

 

Tien jaar geleden ben ik afgestudeerd aan Pabo Windesheim in Zwolle. Het klinkt nu misschien gek, maar toen was er nog helemaal geen lerarentekort. Ik moest dus op zoek naar een baan, maar in mijn regio waren eigenlijk alle banen wel vervuld. Al snel stond ik ingeschreven bij verschillende ‘invalpools’ in de regio Overijssel, Drenthe en Groningen. Aan het begin van het jaar waren er echter ook geen invallers nodig. Mijn zoekgebied werd landelijk en zo ben ik uiteindelijk in oktober 2015 gestart op mijn huidige school CBS de Vijverhof. Ik had niet kunnen voorspellen dat het zo’n fijne school zou zijn, maar ondertussen werk ik daar dus nog steeds met veel plezier.

 

Op CBS de Vijverhof werd er voor taal, rekenen en spelling gewerkt met het programma Snappet. Ik had überhaupt nog nooit van Snappet gehoord, maar ik was vrij enthousiast over het feit dat een programma mijn nakijkwerk overnam. Dat ik nog nooit over Snappet had gehoord, was ook niet zo vreemd; het bestond pas sinds 2012. Binnen Lucas Onderwijs waren er een aantal scholen die sinds 2012 aan een ‘pilot’ hebben meegedaan en de Vijverhof bleek één van die scholen te zijn geweest. Al sinds jongs af aan ben ik wel geïnteresseerd geweest in computers, gamen en programmeren en daardoor had ik denk ik snel een ‘klik’ met een onderwijsprogramma zoals ‘Snappet’. Ik wilde er alles over weten en ik kwam erachter dat je belafspraken kon maken om op die manier een soort training te krijgen. Zodoende had ik mijzelf vaardig gemaakt om het ‘middel’ zo goed mogelijk in te zetten.

 

Doordat ik een startende leerkracht was, werd ik begeleid door één van de ervaren leerkrachten bij mij op school. Zij vertelde mij dat het bestuur bijeenkomsten organiseert voor startende leerkrachten, vijf bijeenkomsten per jaar. Ik moet eerlijk zeggen: daar had ik als ‘buitenstaander’ niet direct zin in. Toch ben ik gegaan en uiteraard was ik ook echt het nieuwe gezicht in de groep. Iedereen herkent vast het ongemakkelijke gevoel van ergens naartoe gaan waar je niemand kent. Ondanks deze ongemakkelijkheid kreeg ik hier wel te horen dat er nog meer ‘leernetwerken’ bestonden. Eén daarvan was het leernetwerk Snappet.

 

Binnen onze organisatie worden dat ‘leernetwerken’ genoemd. Bij andere besturen staat het ook wel bekend als een PLG, professioneel leergemeenschap. Hier kun je alle leernetwerken vinden: https://www.lucasacademie.nl/leernetwerken

 

Over dit ‘Snappet’ leernetwerk was ik direct enthousiast, ik heb mij dezelfde dag nog aangemeld en zodoende kwam ik weer als ‘nieuw gezicht’ terecht op de Paradijsvogel, waar het leernetwerk Snappet plaatsvond. Uiteraard was deze eerste keer ook weer net zo ongemakkelijk, maar geloof mij: na 2-3x ben je gewend. Op de eerste bijeenkomst werd mij duidelijk dat Snappet binnen Lucas Onderwijs serieus werd aangepakt. Er waren leerkrachten aangesteld als ‘Snappetcoach’ en zij kwamen de scholen helpen met het gebruik van het programma binnen de school. Het was mogelijk om samen te werken aan het beleid op school, observaties in klassen uit te voeren, te sparren of bijvoorbeeld een vergadering te laten leiden. Door fijn contact te onderhouden met mijn Snappetcoach ontwikkelde ik mijn eigen vaardigheden nog sneller.

In de jaren daarna bleef Snappet zich ontwikkelen. Snappet werd Snappet 2.0 en later Snappet 3.0 en daardoor bleven de leernetwerken erg nuttig en leerzaam. Doordat het leernetwerk op verschillende scholen wordt georganiseerd, leer je ook het bestuur steeds beter kennen en mijn eigen netwerk werd groter. Het leernetwerk van Snappet bestaat nu al jaren uit veel vaste mensen, waarbij er ook nog steeds ‘nieuwe gezichten’ aanschuiven. Dat zorgt ervoor dat het fijne bijeenkomsten zijn, waarbij iedereen wat kan komen halen brengen. We wisselen praktijkervaringen met elkaar uit en kunnen elkaar zodoende ook voorzien van adviezen.

 

Drie jaar geleden kreeg ik de vraag of ik interesse had om één van de Snappetcoaches te worden. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen en nu geef ik samen met de andere Snappetcoaches leiding aan het leernetwerk. Ik bezoek nu zelf een tiental scholen om zodoende mijn kennis over Snappet met mijn contactpersonen en hun teams te delen.

 

Sinds het huidige schooljaar zijn er weer volop nieuwe ontwikkelingen bij Snappet. Het tijdperk ‘AI’ zal u vast niet zijn ontgaan. Dit heeft geleid tot een gave samenwerking, waardoor het leernetwerk weer een nieuwe dimensie heeft gekregen.

 

Dus, voel jij die kleine drempel om je aan te sluiten bij een leernetwerk dat bij jouw interesse past? Geloof me, die eerste paar ongemakkelijke momenten zijn het dubbel en dwars waard. Het kan je blik op onderwijs verrijken en het vak als leerkracht een onverwachte, boeiende wending geven.

 

Iedereen binnen Lucas Onderwijs kan deelnemen aan leernetwerken. Check de vacatures en misschien zijn we binnenkort collega’s en zien we elkaar bij een Snappet bijeenkomst. Werk je al bij Lucas Onderwijs en wil je deelnemen aan het leernetwerk van Snappet? Mail gerust naar rvdtogt@lucasonderwijs.nl